Een testament opmaken? Hoe begin je eraan om een testament op te maken? Bij het opmaken van een testament hebt u de keuze uit 2 soorten testamenten.

  • Eigenhandig Testament Opmaken
  • Notarieel of authentiek testament opmaken

Het eigenhandig testament is de eerste soort waarbij u het testament zelf opstelt.

Ten tweede is er het authentiek of notarieel testament dat u aan 1 of 2 notarissen dicteert. Uw notaris zal u hierbij alle nodige inlichtingen kunnen geven.

Er is ook een 3de soort metname het internationaal testament. Vanaf december 2020 is dit namelijk niet meer mogelijk. Dit werd echter zeer zelden gebruikt en we gaan er hier dan ook niet over uitweiden.

Het eigenhandig testament opmaken

Het eigenhandig testament is een testament dat u zelf met de hand schrijft, de meest gebruikte soort. Om geldig te zijn moet het eigenhandig geschreven, gedagtekend en ondertekend worden door de testamentmaker. Het mag dus niet getypt worden. Waarop het wordt geschreven is niet belangrijk, maar u moet er wel op letten dat het een blijvend materiaal is. In de praktijk is dit meestal papier.

Het notarieel of authentiek testament opmaken

Het notarieel of authentiek testament laat u opstellen door de notaris. Dit is een testament dat u dicteert aan een notaris en 2 getuigen of aan 2 notarissen. In dit geval schrijft u uw wilsbeschikkingen niet zelf, maar laat u dit over aan de notaris.

Dit soort testament wordt authentiek genoemd omdat het een notariële akte is die geldig is zolang ze niet van valsheid wordt beticht. Wat door de notaris geattesteerd wordt, kan dus later niet worden betwist (in tegenstelling tot een onderhands testament). Het is dus een geldig testament. Behalve als er beweerd wordt dat het testament en dus de notariële akte vals is. Dit is een hele procedure en komt in de praktijk zelden voor. Het is namelijk zeer moeilijk te bewijzen aangezien de notaris beëdigd is. Daarnaast is er ook een centraal register van testamenten.

close

Ontvang de erfenisgids

Wil je de gratis erfenisgids ontvangen? Vul uw emailadres in en ontvang de erfenisgids onmiddelijk in uw mailbox.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

close

Ontvang de erfenisgids

Wil je de gratis erfenisgids ontvangen? Vul uw emailadres in en ontvang de erfenisgids onmiddelijk in uw mailbox.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.