Een legaat is een onderdeel van een testament waarin u bepaalde middelen kan nalaten aan een specifieke begunstigde. (de legataris). Er bestaan enkele bijzondere soorten legaten. De bijzondere soorten metname het legaat, residuo en het duolegaat worden hieronder besproken.

Wat is een legaat de residuo?

Het legaat de residuo is een manier om te kunnen bepalen wat er met uw nalatenschap gebeurt na het overlijden van de eerste legataris.

U laat uw middelen (geld en of goederen) dus na aan een eerste persoon en duidt reeds een tweede (jongere) persoon aan. De 2de persoon kan ook een onderneming, vzw of instelling zijn zoals bv. een goed doel. Die zal dan erven wat er overblijft (het residu) bij het overlijden van de eerste. Er bestaan verschillende soorten legaten. Je hebt een algemeen legaat en een bijzonder legaten. Contacteer steeds uw notaris voor advies. Wij geven geen advies en zijn dus ook niet verantwoordelijk.

Wat is een duolegaat?

In België moeten er vaak heel hoge successierechten betaald worden. Wie bv. een grote som aandelen of geld erft, houdt daar vaak maar weinig van over.

Kiest u echter om een duolegaat in uw testament op te nemen, dan hoefde uw erfgenamen vroeger een successierechten meer te betalen. Dit fiscaal voordeel werd echter afgeschaft.

Met een duolegaat laat u een belangrijk deel van uw kapitaal na aan een goed doel en een deel aan uw erfgenamen (familie, kinderen, vrienden, …).

Het goede doel kon vroeger dan de successierechten voor zijn rekening van het deel van uw erfgenamen nemen. De bedoeling was vaak dat de erfgenamen uiteindelijk meer overhouden dan wanneer zij het volledige vermogen zouden erven. Bovendien had u dan ook nog een goed doel ondersteund.

Raadpleeg voor het aanmaken van een duolegaat zeker uw notaris of expert. Want het goede doel die u aanduidt om deze successierechten te betalen, moet namelijk voldoende krijgen om al deze successierechten te betalen. Anders loopt u het risico dat deze instelling de nalatenschap zal verwerpen.

close

Ontvang de erfenisgids

Wil je de gratis erfenisgids ontvangen? Vul uw emailadres in en ontvang de erfenisgids onmiddelijk in uw mailbox.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

close

Ontvang de erfenisgids

Wil je de gratis erfenisgids ontvangen? Vul uw emailadres in en ontvang de erfenisgids onmiddelijk in uw mailbox.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.