Wat is het voorbehouden erfdeel? Het voorbehouden erfdeel ook wel reservataire erfdeel genoemd hangt af of u naaste familie heeft of niet.

Heeft u 1 of meerdere kinderen en/of leeft uw vader en/of moeder nog? Dan is het percentuele aandeel dat u vrij mag nalaten aan andere mensen beperkt tot een deel van uw vermogen.

Uw Kinderen

De wet voorziet dat een bepaald deel van uw erfenis voorbehouden is voor uw kinderen (erfrechtelijke erfdeel).

Over dit erfrechelijke deel kan u niet vrij beschikken bij het opstellen van een testament of schenking.

In 2018 werd dit hervormd. Voor 1 september 2018 was het aantal kinderen belangrijk. Met de hervormingen kan u beschikking over de helft. Het is echter zeer specifiek, we raden u aan om hiervoor uw notaris te contacteren.

Gereserveerd erfdeel

Het ‘voorbehouden erfdeel’, noemt men ook wel het ‘gereserveerd erfdeel’ . Heeft u geen familie meer? Geen kinderen en/of ouders? Dan kan u uw vermogen volledig wegschenken en is het voorbehouden erfdeel niet van toepassing.

Vruchtgebruik

Let er wel op dat de overlevende echtgenoot en eventueel de samenwonende partner kan beschikken over het vruchtgebruik op bepaalde roerende of onroerende goederen. Als u bijvoorbeeld wettelijk samen woont is er een bescherming voor de andere persoon. Dit kan bv. de echtelijke woning of gezinswoning zijn. Voor meer details raadpleegt u best uw notaris.