Hoe testament opmaken

Schrijf één van de mooiste bladzijdes uit uw leven

Hoe een testament opmaken?

U hebt de keuze uit 2 soorten.

Ten eerste is er het eigenhandig testament dat u zelf opstelt. En ten tweede is er het authentiek of notarieel  testament dat u aan 1 of 2 notarissen dicteert. Uw notaris zal u hierbij alle nodige inlichtingen geven.

Daarnaast is er ook nog het internationaal testament. Dit wordt echter zeer zelden gebruikt en we gaan er hier dan ook niet over uitweiden.

Het eigenhandig testament

Dit is een testament dat u zelf met de hand schrijft, de meest gebruikte soort. Om geldig te zijn moet het eigenhandig geschreven, gedagtekend en ondertekend worden door de testamentmaker. Het mag dus niet getypt worden. Waarop het wordt geschreven is niet belangrijk, maar het moet wel een blijvend materiaal zijn. Meestal papier dus.


U vindt voorbeelden van een testament op onze site.

Het notarieel of authentiek testament

Dit is een testament dat u dicteert aan een notaris en 2 getuigen of aan 2 notarissen. In dit geval schrijft u uw wilsbeschikkingen niet zelf, maar wel de notaris. Dit soort testament wordt ‘authentiek’ genoemd omdat het een notariële akte is die geldig is ‘zolang ze niet van valsheid wordt beticht’. Wat door de notaris geattesteerd wordt, kan dus niet worden betwist. Behalve als er beweerd wordt dat het testament en dus de notariële akte vals is. Dit is echter zeer moeilijk te bewijzen aangezien de notaris beëdigd is.

Welke soort kiest u nu best?

Ontdek nu alle vragen onder Testament opstellen of contacteer ons als u met uw nalatenschap kinderen in nood wil helpen.